MİLLİ BİRLİK HAREKETİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MİLLİ BİRLİK HAREKETİ

Korku ve baskıyla gündem saptırılarak ülkemizin gerçek sorunlarının gözardı edilmesine gözyummadan milli birlik ve beraberlik içinde vatanına, milletine, dini ve milli değerlerine, cumhuriyetine korkmadan sahip çıkmak isteyen onurlu TÜRK insanının sesidir
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 SANATTA SİYASETİN ETKİSİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
serdar33
forum assubayı
forum assubayı



Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 13/02/09

SANATTA SİYASETİN ETKİSİ Empty
MesajKonu: SANATTA SİYASETİN ETKİSİ   SANATTA SİYASETİN ETKİSİ Icon_minitimePerş. Şub. 19, 2009 8:52 pm

Politika ve Sanat

Siyaset, yöneten ve yönetüen farklılaşmasından ortaya çıkan bir kurum olup iktidar bilimi olarak adlandırılır. İktidarın ortaya çıkışı, biçimlenişi ile ilgilenir. Siyaset büimi devleti konu edinir. Devlet, siyasal bir örgütlenmedir. Devlet siyasal güç sahibidir. Düzen ve güvenliğin korunmasında başroldedir. Kamu düzeninin korunması, onun varlığının kabullenilmesini sağlamıştır. Siyasetle ilgili diğer kavram "hükûmef'tir. Hükümet, siyasal gücü devlet adına kullanan bir kurumdur. Mevcut siyasal sistemler, totaliter (baskıcı) ve demokratik olmak üzere iki türde görülür.
Politika (siyaset), her toplumda farklı derecelerde olmak üzere çeşitli açılardan sanatı etkilemektedir:
a) Politika sanat üstünde bir itici güç etkisi yapar. Değişik düşünceler filizlenir, sanatsal yaratma dönemi başlar. Özellikle demokratik sistemlerde iktidarlar sanatı teşvik eder. Devlet, yasalarla, ödüllerle, yarışmalarla sanat etkinliklerini kitlelere yayar.
b) Ele alman konular ve içerikler açısından, politika sanat yapıtlarım etkiler. Yapıtlarda kimi bakımdan değişim, kimi bakımdan kalıcılık vurgulanır.
c) Politika doğrudan sanatçıyı, onun yaratıcı çabalarının biçimlenişini etkiler. Örneğin; çeşitli şiirlerde yaratıldıkları dönemlerin siyasal etkilerini izleyebiliriz.
Her sanat, politika ile ilişkili duruma gelebilmektedir. Örneğin bugün, seçim mekanizmasının görüldüğü her ülkede müzik önemli bir propaganda aracı olmuştur. Bazı müzik türleri ve sanatçılar, bazı siyasal partilerin yanında yer alarak onların propagandasında yardımcı olurlar. Her parti, en sevilen sanatçıları, seçim propagandalarında yanlarına almakta, bazı şarkılar sözleri değiştirilerek seçim şarkıları hâline getirilmektedir. Yine, günümüzde çeşitli müzikal oyunlar, kabareler, toplum içindeki eleştirel tutumları dile getirerek bir tür boşalma sağlamakta, toplumsal gerginlikleri yumuşatmaktadırlar.
Resimle edebiyat karışımı bir sanat dalı olarak ortaya çıkan ve gelişen karikatür ise, günümüz politikasında politikacıların eleştirilmesinde en çok yararlanılan sanatlardan biridir. Politika ile sanat, pek çok durumlarda birbirini tamamlar.
Toplumların büyük değişim dönemlerinde, sanat yeni politikalar amaçlar ve mevcut siyasal yapıyı eleştirir. Bu yüzden iktidarla sanat ve sanatçı arasında gerginlikler ve çatışmalar görülür. Sanatçüar kovuşturulur, baskı altına alınır, hapse aührlar. Yapıtları yasakların, yayınlanmaz. O hâlde, bu durumlarda sanat, topluma yön verir, toplumun siyasal değişimine katkıda bulunur. Mevcut siyasal düzeni eleştirir.
Siyasal önderler sanatla da ilgilenirler. Bu ilgi hem olumsuz, hem de olumlu olabilir. Olumsuz yönden baskıcı, otoriter olabilirler ve sanatsal etkinlikler engellenebüir. Olumlu biçimde ise, sanatsal etkinlikler desteklenebilir ve teşvik edilir.
******, ülkemizde sanatın geliştirilmesinde, teşvik edici bir rol oynamıştır. Aşağıda, onun bu konudaki çalışmalarım belirteceğiz.
Güzel sanatların varlığı, uygar olmanın belirtilerinden ve dinamik toplum olmanın amaçlaraıdandır. Ayrıca düşünce yaşamının temeli ve insan yetiştirmede önemli bir eğitim aracıdır. Sanatçı ise insanlığın ortak değeri olup millet onunla onur duyar. Sanat insanın özgür olarak karar vermesini, becerisini ortaya koymasım sağlar. ******, pozitif büimlerin temellerine dayanan, güzel sanatları seven kuşaklar yetiştirmeyi amaçlamışta. Bu bağlamda yontmacılık, müzik, edebiyat, resim gibi sanat dallan üzerinde durarak bunlarda gelişme sağlamamızı öngörmüştür. Güzel sanatlarda başarının ölçüsü olarak yaratılan yapıtın sanat değeri olduğunu vurgulayan ******, bütün sanat dallarımızda öz değerlerimizi işlemeyi ve bunu günümüzün koşullarına uygun bir biçimde gerçekleştirmeyi önermiştir. Çünkü, öz kaynaklarımız çok zengindir. Yapılacak iş, bunları günümüz anlayışı içinde uygun bir biçimde evrenselleştirmek ve millî benliğimizi insanoğlunun evrensel benliği ile bütünleştirmektir. Ona göre bir milletin sanat ve sanatçılığını olgunlaştırarak sürdürmesi önemlidir. Böylece o, sanat çalışmalarına yeni ufuklar açmış ve Cumhuriyet Döneminde sanatımız mükemmel biçimde gelişmeye başlamıştır.


Kaynak:gorselsanatlar.org
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
SANATTA SİYASETİN ETKİSİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» YEREL YÖNETİMLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ETKİSİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MİLLİ BİRLİK HAREKETİ :: İlk kategoriniz :: SİYASET-
Buraya geçin: